Powered By Blogger

Monday, May 30, 2011

Megi Goreng Special

Tengah duduk saje2 ni gua nak ajar la sikit yang rasa-rasanya bermanfaat la gak dekat mamat-mamat bujang mahupun duda dekat luar sana. Hari ni gua nak ajar memasak benda yang 'simple' tapi dijamin mengenyangkan. Tak payah banyak cerita mari gua ajar luu orang semua.

'First' korang kena ada benda-benda asas macam:
-  Mee Sedap (lain2 pilihan pun boleh) 
-  Bawang putih & merah
-  Cili padi (macam gua suka pedas jadi letak banyak)
-  Sayur tak kisah apa-apa pun
-  Telur (nak letak udang,sotong,ayam pun boleh)


Untuk penambah perasa, korang boleh letak :
- Garam
- Kicap pekat
- Sos Cili @ sos tiram
- Serbuk perasa

Cara-caranya ialah :
- Hiris semua bahan-bahan yang nak ditumis
- Masukkan minyak, apabila panas tumis bahan-bahan tadi sehingga naik bau


- Apabila bahan tumis sudap menjadi keperangan, masukkan perencah mee sedap.
- Untuk lebih perasa dan pekat, masukkan kicap pekat serta sos cili dan jangan lupa garam secukup rasa.
- Jika ada udang, sotong atau ayam boleh dimasukkan sekali.
- Gaul sehingga sebati 


- Kemudian masukkan air sedikit untuk membuat bahan tumisan tadi berkuah. Jika hendak membuat mee berkuah lebihkan air.
- Kuatkan api untuk membuatkan mee menjadi lembut.
- Apabila mee sudah semakin lembut masukkan sayur. Pastikan sayur tidak dimasak terlalu lama untuk mengekalkan khasiatnya.
- Gaul sehingga sebati dan biar air menjadi kering.


- Apabila sayur sudah lembut dan digaul sebati, mee tersebut boleh diangkat.
- Akhir sekali telur digoreng sebagai penambah lauk.
- Makanan yang dimasak siap dihidang dan boleh dinikmati



p/s : Baca salawat dan bismillah, insyaallah makanan yang dimasak sedap...wah cam chef aku dah (^^,)


No comments:

Post a Comment